Starter gatekunstsamarbeid i Bergen

Bor du i nærheten av Bergen og driver med gatekunst? Da bør du lese hva JohnXC har å si. 3. mars starter briten opp et gatekunstfellesskap ved Sentralbadet. Vi spurte ham hvordan dette skulle fungere (oversatt fra engelsk, så vi tar ansvar for alle klønete formuleringer):


Du arrangerer et møte for gatekunstnere. Hvordan kan kunstnerne delta?
 - Møt opp på Knipsu mellom 17 og 19 lørdag 3. mars. Knipsu er galleriet i Komediebakken 9, vis-a-vis den store lovligveggen på Sentralbadet. Det vi er ute etter er å starte et gatekunstfellesskap. Vi kommer til å være der disse timene, og du kan komme og snakke med oss, komme med din mening, og bli med.

Hvordan skal gatekunstfellesskapet fungere?
- Tanken er at vi gatekunstnere har et sted å møte og snakke med andre gatekunstnere, for å se hvordan vi kan hjelpe hverandre. I byer som New York så kjenner alle gatekunstnerne hverandre. Unge kunstnere som Gaia kjenner de mer etablerte kunstnerne og de bygger på hverandres arbeider.
Vi kommer til å etablere vegger til å male, og hjelpe kunstnere å få arbeidet sitt kjent – til og med i den større kunstscenen. Hver måned vil vi profilere en kunstner fra Vestlandet, fokusere på arbeidet til denne kunstneren og gi han eller henne en boost.
Jeg ønsker at vi kan gi råd til hverandre om arbeidet vi gjør, og at kunstnere kan få tilbakemeldinger på det de holder på med eller hjelp til å gjennomføre et prosjekt.

Blir det noe internasjonalt samarbeid?
- Vi kommer til å arrangere møter med internasjonale gatekunstnere, hvor de lokale kunstnerne kan møte dem, se dem i aksjon, samarbeide om en vegg eller noe lignende. Allerede i slutten av mai kommer Jaz fra Buenos Aires i Argentina, som er en fantastisk kunstner. Det ville være supert for våre kunstnere å få kontakt med en kunstner som ham. Du vet aldri hva det kan føre til. Vi jobber også for at en superb stensilkunstner fra Berlin skal komme hit i sommer, med et prosjekt som lokale kunstnere kan følge opp. Det kan bli bra.
Vi kommer til å knytte bånd til andre gatekunstgrupper verden rundt og se om vi som et kollektiv kan være en del av denne utvidede scenen. Vi kommer også til å lansere en nettside med informasjon om hva vi gjør, og med lenker til nettsteder som legger ut interessante ting (som Mot Veggen).

Hvem står bak dette?
- Vi, gatekunstnerne, står bak. Vi har venner i Bergen Kommune som støtter oss og er villige til å lytte til ideene som kommer fra dette kollektivet (ideer som vi kommer frem til i fellesskap), og som til og med støtter oss litt økonomisk. Bergen Kommune ønsker å ha et åpent sinn for gatekunst, og ser etter muligheter til å gi kunstnere frihet til å arbeide. Men både vi og gatekunsten forblir uavhengige, og fellesskapet er drevet av kunstnerne selv.

Med andre ord: Spre ordet til alle du tror vil være interessert i noe som dette. Og har du tips og innspill: Del dem gjerne i kommentarfeltet, eller møt opp lørdag 3. mars.