Stensilkunst med AramAram har laget en video hvor han viser den nye stensilen sin fra start til ferdig kunstverk. I den anledning stilte vi noen spørsmål til bergensveteranen (hei, han fikk faktisk coveret til denne boken):


Hvor lenge har du drevet med gatekunst?
– Jeg begynte med dette i 2008, og siden har det vært mye av og på.

Hvor har du lært deg stensilteknikk? Har du noen kunstutdannelse?
– Jeg har ingen utdanning innen kunst, men som hobby driver jeg mye med såkalt gatefotografering, eller street photography som det heter på engelsk. Stensilteknikken lærte jeg etter hvert, mens jeg tegnet forenklede versjoner av fotografier jeg fant. Etter hvert fant jeg ut at jeg faktisk kunne lage stensiler av disse tegningene.

Hvordan velger du motivene dine?
– Det er ikke slik at jeg ser spesielt etter bilder til å lage stensiler av. Jeg lar idéprosessen komme av seg selv, og det skjer som oftest helt tilfeldig. For eksempel ser jeg et bilde av en jente, og plutselig slår det meg at en kombinasjon av Mikke Mus på t-skjorten hennes samt en pensel i hånden ville vært et interessant motiv. Deretter tenker jeg videre på for eksempel hva hun maler på, eller ting som kan være rundt henne. Pensel og blomster kan være slike tilleggs-elementer i bildene som gjør dem mer interessante, og som jeg kan legge til bildet for å gjøre det mer mystisk eller absurd.

Sammenlignet med andre stensilkunstnere lager ikke du så mange verk. Jeg har vel bare funnet tre ulike stensiler med din signatur på. Samtdidig er det klart at du vet veldig godt hva du driver med, og behersker stensilene bedre enn mange. Hvorfor lager du ikke mer?
– Disse tre var de første jeg lagde. Første gangen handlet det mer om å «prøve det ut», og etter hvert ble hele prosessen som en slags terapi som gjorde meg mer motivert. Men jeg var også veldig forsiktig med å velge riktige vegger til disse verkene, samt å unngå å overdrive ved å male dem overalt. Etter hvert dukket det opp andre ting, og jeg hadde plutselig ikke så veldig mye tid til gatekunst lenger. Jeg håper jeg får mulighet til å lage nye stensiler i nærmeste fremtid, for jeg har mange gode ideer jeg må gjøre noe med.

Hvor lang tid bruker du på å gjøre klar en stensil?
– Jeg bruker vanligvis et par dager, men kan godt ende opp med å bruke en uke eller mer.

Hvordan er miljøet for gatekunstnere i Bergen? Er det noen kontakt mellom stensilkunstnerne for eksempel?
– Personlig har jeg ikke noen kontakt med andre som jobber med det samme, siden jeg selv ikke har vært så aktivt. Så det kan jeg ikke uttale meg så veldig mye om.

Har du noen favorittkunstner i det bergenske gatekunstmiljøet? 
– Blant de bergenske gatekunstnerne liker jeg Snurre best. Han eller hun har en variert stil som jeg har sansen for.