Dette er Dolk

Audun-Lysbakken_Web.jpg

[Edit 1. april kl. 21.03: Det kan være lurt å ta en titt på datoen for dette innlegget.] 

Det har lenge vært spekulert i identiteten til Norges mest kjente gatekunstner Dolk. Nå går kunstneren ut offentlig i Mot Veggen, og avslører seg å være bergenseren og SV-politikeren Audun Lysbakken.

– Det har vært en fantastisk reise, men jeg har vært nødt til å trappe kraftig ned på kunsten de siste årene etter som familie og partijobben har tatt mer tid. Jeg følte det var riktig å "avsløre" identiteten min for å avslutte epoken, skriver Lysbakken.

Dolks forbindelser til politikken har lenge vært ryktet i gatekunstmiljøet. Kunstneren har flere beundrere i bergenspolitikken: Tidligere ordfører Herman Friele ble tydelig smigret av Dolk-portrettet av ham under Smørsbroen, og tidligere stortingsrepresentant Henning Warloe eier flere Dolk-originaler. Lysbakken har også latt omsorgen sin for de svake i samfunnet skinne gjennom i kunstnergjerningen, som da han dekorerte Halden fengsel i 2010.

Lysbakken er født i Bergen i 1977, og begynte å lage gatekunst under navnet Dolk tidlig på 2000-tallet. Men hvordan kombinerer han politikervirket med ulovlig gatekunst?

– Iblant må aktivistiske politikere vurdere om dagens lover er til beste for samfunnet. Che Guevara, en mann jeg beundrer og respekterer, fulgte heller ikke alltid loven, skriver Lysbakken.

Politikeren forteller at han uansett har trappet ned den ulovlige delen av gatekunsten etter at han ble en profilert rikspolitiker, og har de siste årene utelukkende tatt betalte oppdrag på fritiden.

Overrasket? Si din mening i kommentarfeltet.