Riv driten ned!

Dette er ikke innrammingen til femti tusen kroner. Den vil trolig se bedre ut.
Byrådet i Bergen har bevilget 50.000 kroner til å ramme inn ti av Dolk sine gamle stensiler i bergensgatene. Det er en fryktelig dårlig idé av flere grunner.

  1. Bergen skal bli Nordens gatekunsthovedstad. Det er faktisk vedtatt av Byrådet. Da er det mye mer spennende ting man kan bruke pengene på enn å mimre om gamle dager. Det finnes allerede én innrammet Dolk-stensil i Bergen, så det er ingen fare for at Dolk skal gå i glemmeboken med det første. 
  2. Det er meningen at gatekunst skal forsvinne. Noe holder bare noen dager, andre ting får leve noen måneder, mens atter andre overlever i årevis. Selvsagt er det bittert når noen lømler tagger over yndlingsverket ditt, når Vegvesenet maler over stensilen under broen eller når noen rett og slett stjeler det. Men slik er det. Uken etter dukker det kanskje opp noe helt fantastisk på samme sted. Med gatekunst må du rett og slett vente og se.
  3. Dolk har selv sammenlignet det å ramme inn stensilene med å putte dem i respirator.
  4. Er det Dolks estetiske verdi som gjør at stensilene hans skal vernes? Eller er det bare fordi han har valgt å stille ut i gallerier? Det er klart at internasjonal anerkjennelse fører til høye priser, men gjør dét verkene hans noe bedre enn for eksempel Aram, Argus, John_xc eller Muskelpust? Om tre år, når for eksempel Muskelpust går for sekssifrede summer, skal de rammes inn også?
  5. Satt på spissen: Dolk har lovet å male i Bergen igjen. Bør han ta en telefon til kommunens innrammingstjeneste først, så de kan følge etter ham og konservere den med det samme?
Nå virker det som om Mot Veggen har en greie mot Dolk. Men hei, vi liker fyren! Jada, vi sablet ned utstillingen hans i Bergens Tidende og nå unner vi ham ikken noen skarve rammer engang. La det likevel være sagt: Bergens gatekunstscene ville ikke vært så levende uten inspirasjonen fra Dolk, og han er en dyktig kunstner som lager pene ting. Vi har et trykk selv. Det matcher sofaen. Men å ramme inn gatekunst er en dårlig idé uansett hvem som er kunstneren. 

Gatekunsten i Bergen er så levende fordi det gamle har forsvunnet for å gi rom til det nye. Kobl gamlingene av respiratoren og inn med det nye! Inn med RC, Habitus, Muskelpust, Melis, John_xc, Yatzy, Zen, Argus, Rita, Stank, Barnslig, IDZ, Insurrectionize, Kider, Patl og alle de andre.