Slik begynte gatekunstnerne å snakke sammen

Gatekunstutstillingen "Legal" er i full gang på USF Verftet. Det er den største mønstringen av bergenske gatekunstnere noensinne, med noen internasjonale gjester med tilknytning til byen slengt inn.

Denne kommentaren stod på trykk i Begens Tidende 29. november i anledning utstillingen.

gatekunst.jpg

Det har skjedd noe nytt i gatekunsten i Bergen. Denne helgen viser kunstnerne for alvor hvor langt de har kommet.

På lørdag den 30. november starter noe som aldri kunne hendt for bare et par år siden. 

Det er faktisk den største enkelthendelsen så langt i gatekunstbyen Bergen: Elleve av de mest toneangivende aktive lokale gatekunstnerne samarbeider om utstillingen «Legal» på USF Verftet. Med seg har de også åtte internasjonale navn fra land som USA, Italia, Argentina, Frankrike, Spania og Sverige. 

Ifølge pressemeldingen er visningen en anerkjennelse og en feiring av det bergenske gatekunstmiljøet. Og den forrige setningen viser nettopp hvor mye ting har endret seg siden midten av 2000-tallet: Gatekunstnerne i Bergen er nå organiserte nok til å sende ut pressemeldinger.

Mye av dette er takket være Bergen Street Art (BSA). Det er en paraply for dem som måtte ha lyst til å være med der og da, men fellesnevneren for de fleste prosjektene er at kunstneren som kaller seg John_xc er involvert. Han har sørget for kommunal støtte til å invitere flere internasjonale gatekunstnere til Bergen (Jaz og Gaia i fjor, Axel Void og Cane Morto i år), og han gjør papirarbeidet slik at de skal kunne få lov til å male ulike steder i byen. 

John_xc kobler også de utenlandske gjestene med bergenske gatekunstnere, som på den måten kan lære nye teknikker og få nye impulser til kunsten sin. 

Det høres kanskje ikke så street ut å fylle ut skjema, men BSA er den tidigste typen gatekunstnere: Ikke bare vet de opp-ned på søknadene til kommunens kulturmidler, de vet også å ignorere loven når de ikke trenger den. 

Den kombinasjonen har gitt Bergen prosjekter som forrige måneds «KNUST (enter(con)tainer)» (BSA trenger fortsatt jobbe litt med titlene sine). Her leide de en container og plasserte den midt mellom Bergen Kunsthall og Kode 3, hvor den deretter ble dekorert av gatekunstnere som Argus, Zen, Yatzy, Habitus og Insurrectionize. Tillatelsen til å plassere containeren der var selvsagt i orden.

Et annet eksempel er da den gamle malingfabrikken i Damsgårdsveien ble systematisk bombet av stensiler, paste-ups og malerier over en periode på flere uker. Det viste seg å være den perfekte gatekunstutstillingen: Det nedlagte fabrikklokalet var åpent hele døgnet, det var gratis inngang, og det var umulig å ta med seg kunstverkene hjem om du ikke også tok med deg veggen de var malt på. 

Denne skepsisen til institusjonalisert kunst virker dypt nedfelt i det løse BSA-kollektivet, selv om de også innser at en utstilling som «Legal» må til for virkelig å feire og oppsummere hvor langt den bergenske gatekunsten har kommet.

Fremtiden er lys for den som vet å organisere seg.