Bergens Dolk-stenciler flyttes til Oslo

Edit 1. april kl. 22.00: Det kan være verdt å merke seg datoen for innlegget før harmen brer seg. Her er fjorårets aprilsnarr.

Det har vært en hard vinter for de gjenværende Dolk-stencilene som finnes i Bergen. Etter rivinger, overmalinger, mislykkede innramminger, nedtagging, tyverier og flere tilfeller av ren sabotasje, finnes det bare et par verk igjen med Dolks signatur her i byen. 

I et hastevedtak har kulturminister Torill Widvey (H) bestemt at de gjenværende Dolk-stencilene skal flyttes til Oslo.

– Det er åpenbart at Bergen ikke klarer å ta vare på de tidligere verkene til denne viktige norske samtidskunstneren. Nå griper vi inn for å kunne bevare dem for fremtidige generasjoner, sier Widvey i en pressemelding.

I pressemeldingen beskrives det hvordan Dolk-stencilene i Bergen skal skjæres ut av veggene de befinner seg på, og fraktes til Oslo der de skal «inkorporeres i bybildet».

Nyslått kulturbyråd Ragnhild Stolt-Nielsen sier at hun ikke liker detaljstyringen fra hovedstaden, men innrømmer at hun er lettet over å slippe å tenke mer på Dolk.

– Gatekunstneren Dolk har vært en hodepine for Bergen fra dag én. Først var det hærverk at han malte på offentlige vegger, så mente folk det var hærverk da vi fjernet det. Da vi prøvde å verne stencilene, var det mange som kalte det også for hærverk, sier Stolt-Nielsen.

En kilde Mot Veggen kjenner i bystyret sier at avtalen med Oslo var en av grunnene til at tidligere kulturbyråd Gunnar Bakke gikk av denne uken.

Dolks lerreter omsettes allerede for 180.000 kroner og oppover, ifølge flere gallerieiere og samlere. Han blir i dag ansett for å være en viktig del av Norges unge kontemporære billedkunstnermiljø.