Banksy-mysteriet på Fantoft

Nylig fikk vi tilsendt noen bilder fra Fantoft, med velkjente motiver for alle som kjenner den britiske gatekunstneren Banksy.

Som vi har skrevet tidligere, var Banksy på besøk i Bergen en gang på slutten av 1990-tallet.

Så er spørsmålet: Er dette stensiler som Banksy har malt opp selv, eller er det noen som har brukt hans motiver? Apen med skiltet fantes også andre steder i Bergen, mens rotten med fallskjerm er et klassisk motiv for kunstneren. Tipseren vår skriver at taggingen på apene har kommet til i ettertid.

Så hva tror dere? Banksy eller beundrer?


Da Banksy var i Bergen

Foto: Erik Fossen
En historisk godbit i dag: Dette er en av stensilene Banksy etterlot seg på veggene da han besøkte Bergen tre dager på slutten av 90-tallet. Blant de fire-fem andre var en stensil hvor det bare stod "Banksy" på trappen foran Sentralbadet, og en stensil av Lenin på skøyter med teksten "Who put the revolution on ice". Tidligere kulturbyråd Henning Warloe angrer på at han ikke vernet dem.

Dette var på den tiden da Banksy-verk ikke ble solgt for hundretusener, og kunstneren ga fra seg en del bilder da han dro. Ifølge Bergens Tidende skal både Mikal Telle og Bjørn Inge "Dj Gymbag" Larsen ha fått disse, uten at noen av dem ville kommentere avisens påstander.

Banksy skal også ha gitt to bilder til Markus Smith Hvidsten, som senere solgte ett av bildene gjennom et internasjonalt auksjonshus, med auksjonsnummeret "Lot 333". For pengene startet han Bergens beste klesbutikk, som holder til i Strandgaten.

Som et pussig apropos var det faren til Hvidsten som inviterte den franske gatekunstneren C215 til Bergen i 2009.