Gjespet i Sandviken

Kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik skriver i BT i dag om ______ Capitalism og den akademiske debatten mellom pengesekk og malingspann. Var prosjektet kontroversielt, provoserende, eller bare merkevarebyggende, spør hun, før hun skriver videre:

Og den rosa elefanten? Den nær totale mangelen på studentar i salen under debatten. Heilt til førsteårsstudenten Tellef Raabe reiste seg og stilte spørsmålet alle sat med inni seg: Ser NHH på graffitistuntet som ein suksess, ville han vite. Han bad folk sjå rundt seg. Under ti prosent av tilhøyrarane var studentar. “Det ser ikkje ut som om studentane er særleg interesserte”, sa han.
Det er administrasjonen som har hatt ideen om å hente inn gatekunstnarar  som ønskte seg debatt. Likevel: det var  ingen student som hadde fått forelesingsfri for å gå på debatt. Sjølv fortalde Raabe at han skulka forelesinga fordi han er interessert i kunst.
 Ble _____ Capitalism arrangert bare for at kapitalen kunne sitte og bruse litt med fjærene? Det ferdige resultatet ble i alle fall et større gjesp enn vi hadde regnet med.

Akademisk program om gatekunst

Vil du høre lyden av store hjerner som sier "skvusj" når de møtes? Tirsdag inviterer NHH til debatt om gatekunst og økonomi som avslutning av prosjektet ______ Capitalism.

Blant høydepunktene er de to innledningene fra ledende gatekunstteoretikere:

  • Tristan Manco will give a general (and visual) introduction to the whole street art scene, placing it in an historical, urban, political and artistic context).  
  • Evan Roth will give a glance into how artists think, what motivates them and how and if street art can be used to make a difference. Can street art be a tool in the public debate or is it just innocent fun? Or maybe it is both?)

Invitasjonen ser du her, og mer om programmet kan du lese her.


Kapitalismeshowet på NHH utsattIfølge planen skulle Dolk og Escif (videoen over er av ham) ha startet arbeidet sitt på Norges Handelshøyskole søndag 2, i forbindelse med kunstprosjektet _____ Capitalism. Nå skriver bt.no at dette ble utsatt på grunn av terroraksjonen den 22. juli.
- For oss ble det en uforutsett og plutselig kansellering dagen før de skulle komme. Men det var jo en forferdelig og uforutsett hendelse. Men det er enda mer viktig at prosjektet blir gjennomført nå, sier stipendiat Eirik Sjåholm Knudsen til avisen.
Dolk og Escif kommer til NHH senere, mens to italienske gatekunstnere har måttet droppe besøket på grunn av stramt program. Disse vil trolig bli erstattet av andre.
- Vi har inntrykk av at prosjektet har fått høy standing og mye oppmerksomhet blant internasjonale gatekunstnere, etter at de har sett hva Ben Eine gjorde. Nå ser det ut som om både Escif, Dolk og de som skal erstatte de italienske gatekunstnerne kommer til NHH helt opp mot jubileumsuken. Det vil endre prosjektet, og skape enda mer debatt, siden skolen er full av studenter da, sier Knudsen.

Ben Eine på NHH

Den engelske gatekunstneren Ben Eine ble nylig ferdig med å dekorere en vegg på Norges Handelshøyskole i Sandviken, i forbindelse med kunstprosjektet _____ Capitalism de har satt i gang i sommer.

Foto: Halvard Lyssand, NHH
Eine, som er kjent for bokstavleker, har malt ordene Calculating, Controversial og Charity på veggen.

Eller, det skulle i alle fall stått Charity. BT skriver at siden noen hadde oppgitt feil mål på veggen, ble det "Cash" istedet.

- Det er en beskjed til de som går på skolen. De kan enten gjøre noe bra for verden, noe veldedig som har betydning, eller så kan de tjene masse penger. Jeg kjenner en fyr som har et eget jetfly og yacht. Han tjener masse penger på dele opp selskaper og selge dem videre. Jeg håper ingen på denne skolen blir slik, sier Eine til Dagens Næringsliv.

Ifølge NHH selv er det litt usikkert hvor mange gatekunstnere som kommer i løpet av sommeren, men DN nevner syv stykker.

Foto: Bergens Tidende
DN skriver skriver videre:

Eine selv er for øvrig godt kjent med den økonomisk-administrative verden. Han jobbet nemlig tolv år i City of London hos forsikringsselskapet Lloyd’s. Samtidig laget han grafitti i sjul.

– Det var som å ha en hemmelig identitet. Jeg gikk ut i lunsjpausen og laget grafitti. Dressen var en ideell forkledning, sier Eine.

Likevel gikk han ikke ustraffet fra gjerningene. Eine er blitt, ifølge seg selv, arrestert for grafittien så mange ganger at det var latterlig.

– Var du aldri redd for miste jobben?

– Nei. Hvordan skulle de finne det ut? Politiet ringer ikke jobben og sier at du er arrestert for grafitti. Så lenge du kan leve med deg selv, så går det greit. Og jeg begikk ikke akkurat noen alvorlig forbrytelse.

Du kan følge prosjektet på Facebook, hvor både NHH og NuArt følger utviklingen.

Foto: Halvard Lyssand, NHH

Foto: Halvard Lyssand, NHH

Foto: Halvard Lyssand, NHH

Foto: Halvard Lyssand, NHH


Synes alle dette er like kult? Neida:

- Er dette i det hele tatt kunst? Dette kunne vel alle med en stige og et malerspann få til, sier professor i økonomisk historie ved NHH, Ola Grytten til DN.