En prat med Dilom

Tidligere i år trykket gatemagasinet Megafon dette intervjuet med graffitimaleren Dilom, som blant annet står bak måke-graffitien på Sentralbadet. Husk å kjøp Megafon hver måned, blant annet har Mot Veggen en fast to-siders spalte i bladet. Og halvparten av femtilappen bladet koster, går til selgeren.

Hvor lenge har du drevet med graffiti?
– Siden 2001. Det var i Bulgaria, men min første piece i Bergen var i 2003. Jeg har alltid hatt en forbindelse til Bergen, og har tegnet her mange ganger mellom 2003 og 2011, da jeg bosatte meg her.

Har du noen kunstutdannelse?
– Nei, det er litt talent og masse trening.

Måker ser ut til å ha en stor plass i graffitien din. Hva er det med de fuglene som gjør at du liker dem?
– Generelt liker jeg å tegne både forskjellige bokstaver, karikaturer, og litt realistiske ting også iblant. Men måkene har blitt en gjenkjennelig ting hos meg. Jeg er en sjø-gutt, og de to byene mine Burgas – i Bulgaria – og Bergen ligner på hverandre: De ligger begge ved kysten, og det er alltid måker overalt. Jeg liker måkene også fordi de er alltid sultne, og de er noen frekke fugler som vet hva de vil.

Du er med i Bergen graffiti komité. Hvem er dere, og hva gjør dere?
– Vi er fem medlemmer: Stephan Markin (Bares), Slava Matisic (Nemesis), Dino Dikic (Bek), Rune Svendsen (Jedi) og meg. Gjennom vår innsats, anbefalinger og kompetanse skal vi bidra til å gjøre Bergen til et kraftsenter for graffiti og gatekunst. Vi samarbeider med Bergen kommune, og følger graffitiplanen deres. Blant annet har vi et mål om å øke kvaliteten både blant amatører og profesjonelle. Vi vil ha vegger for lovlig graffiti i hvert byområde, og dele ut en årlig graffitipris. Du kan besøke nettsiden bergengraffiti.com for mer info og bilder.

Du holder også kurs i graffiti for ungdom, i regi av Bergen kommune. Hvordan er det?
– Jeg gir en innføring i graffitibokstaver, karikaturer, generelle regler om komposisjon, fargebruk og så videre. Nivået på kursene er forskjellig. Noen kan tegne godt for alderen sin, noen er allerede vant til å tegne bokstaver, mens andre trenger litt mer hjelp. Jeg tilpasser meg nivået til elevene for å gi dem mest mulig kunnskap og erfaring. Det er ikke mulig å lære graffiti på noen uker, men det er en bra begynnelse. På kurset jeg har nå er det til og med en jente.

Hvordan vil du beskrive graffitimiljøet i Bergen?
– Det er rom for utvikling. Akkurat nå kommer det mange yngre folk som har mye motivasjon men som ikke er så flinke. Noen av de erfarne kunstnerne har mistet motivasjonen til å tegne. Alle som har lyst til å utvikle seg må ha masse motivasjon, lage mange skisser, elske graffiti og se det som en utfordring. Man kan ikke bare tegne noe fort og si «Det var ikke så bra, men jeg gidder ikke tegne mer så nå går vi og drikker øl».

Flere bilder av Diloms kunst her.

Det nye Sentralbadet

Sentralbadet har blitt nytt. Her er noen bilder fra prosessen og det ferdige arbeidet:
Nemesis. Foto: Kieran Kolle

Nychos & Dilom. Foto: Kieran Kolle

Dems, Bares, Nychos, Mr. Woodland & Dilom. Foto: Kieran Kolle
Dems. Foto: Kieran Kolle
En bærekraftig trend


Se på det på denne måten: Det er enkelt å fjerne, en eventuell bot blir mindre, og du er selvforsynt med vegger. Holdbarheten er likevel ikke den beste, åpenbart.

Takk til den usynlige indianeren, som tok bilde av denne i Nordnesparken.