Argus oppsummerer Legal

I to bloggposter, datert før og etter Legal, oppsummerer stensilkunstneren Argus utstillingen "Legal" som nettopp er avsluttet. Han har også laget timelapsevideoen vi har embeddet her.

"I love to have had the opportunity to paint directly on the walls. It makes it clearer that the pieces are not for sale and it makes the transition to indoor space less challenging"skriver han i et innlegg som handler om å male stensilene sine før utstillingsstart.

Da Legal var over, møtte Argus opp for å male over stensilene sine igjen, for å gjøre visningsrommet på USF klart for neste utstilling.

"It was a bit of a strange experience painting over the stencils while other artists were dealing their sales. It reminded me of years ago when I did canvasses and used to paint over them again and again, because I had no use for them and no room to stash them", skriver han.

Innleggene tar også opp litt av hva et utstillingsrom gjør med gatekunst. De er verdt å lese.

Suksess for "Legal"

Gatekunstutstillingen "Legal" på USF Verftet er over, og arrangørene er fornøyde: 750 publikummere besøkte visningsrommet i løpet av den drøye uken de hadde åpent.

Det var ikke noe organisert salg av verk på utstillingen, men interesserte måtte ta kontakt med kunstneren direkte. Søndag var det ingen full oversikt over salg, men flesteparten av verkene skal ha blitt solgt.

Noen verk fra "Legal"

Noen eksempler på hva du kan se på "Legal", den største mønstringen av bergenske gatekunstnere noensinne. Barnslig og Melis utforsker lerretets muligheter; RC går fullformat; La Staa hyller Magnus Karlsen; Zen aproprierer et maleri fra Fretex; Patls meksikanske fribryter møter seg selv i speilet.

Utstillingen er åpen hver dag denne uken:

 • Onsdag 4. desember: 12-16
 • Torsdag 5. desember: 12-16
 • Fredag 6. desember: 12-22 (tegnekveld fra 16)
 • Lørdag 7. desember: 12-22
 • Søndag 8. desember: 13-22

 

Samtale om bergensk gatekunst tirsdag kl 19

Du lurer sikkert på hvorfor den bergenske gatekunsten nærmest har eksplodert de siste årene. I morgen kveld får du vite hvorfor. Og du får vite masse du ikke visste du lurte på om alle fra Aram til Zen.

Klokken 19 på utstillingen Legal (på USF Verftet) kommer John_xc (fra BSA) og Walter Wehus (fra Mot Veggen) til å vise bilder – noen har du sett før, noen har du garantert aldri sett – og fortelle fra bergensk gatekunst. De har lovt å ikke være nerdete. Vi tror dem ikke.

Men altså: Tirsdag 3. desember klokken 19 på Verftet. Det vil ikke bli tatt opp, videofilmet eller gjort tilgjengelig på magnetbånd. Dette er din eneste sjanse. Grip den.

Slik begynte gatekunstnerne å snakke sammen

Gatekunstutstillingen "Legal" er i full gang på USF Verftet. Det er den største mønstringen av bergenske gatekunstnere noensinne, med noen internasjonale gjester med tilknytning til byen slengt inn.

Denne kommentaren stod på trykk i Begens Tidende 29. november i anledning utstillingen.

gatekunst.jpg

Det har skjedd noe nytt i gatekunsten i Bergen. Denne helgen viser kunstnerne for alvor hvor langt de har kommet.

På lørdag den 30. november starter noe som aldri kunne hendt for bare et par år siden. 

Det er faktisk den største enkelthendelsen så langt i gatekunstbyen Bergen: Elleve av de mest toneangivende aktive lokale gatekunstnerne samarbeider om utstillingen «Legal» på USF Verftet. Med seg har de også åtte internasjonale navn fra land som USA, Italia, Argentina, Frankrike, Spania og Sverige. 

Ifølge pressemeldingen er visningen en anerkjennelse og en feiring av det bergenske gatekunstmiljøet. Og den forrige setningen viser nettopp hvor mye ting har endret seg siden midten av 2000-tallet: Gatekunstnerne i Bergen er nå organiserte nok til å sende ut pressemeldinger.

Mye av dette er takket være Bergen Street Art (BSA). Det er en paraply for dem som måtte ha lyst til å være med der og da, men fellesnevneren for de fleste prosjektene er at kunstneren som kaller seg John_xc er involvert. Han har sørget for kommunal støtte til å invitere flere internasjonale gatekunstnere til Bergen (Jaz og Gaia i fjor, Axel Void og Cane Morto i år), og han gjør papirarbeidet slik at de skal kunne få lov til å male ulike steder i byen. 

John_xc kobler også de utenlandske gjestene med bergenske gatekunstnere, som på den måten kan lære nye teknikker og få nye impulser til kunsten sin. 

Det høres kanskje ikke så street ut å fylle ut skjema, men BSA er den tidigste typen gatekunstnere: Ikke bare vet de opp-ned på søknadene til kommunens kulturmidler, de vet også å ignorere loven når de ikke trenger den. 

Den kombinasjonen har gitt Bergen prosjekter som forrige måneds «KNUST (enter(con)tainer)» (BSA trenger fortsatt jobbe litt med titlene sine). Her leide de en container og plasserte den midt mellom Bergen Kunsthall og Kode 3, hvor den deretter ble dekorert av gatekunstnere som Argus, Zen, Yatzy, Habitus og Insurrectionize. Tillatelsen til å plassere containeren der var selvsagt i orden.

Et annet eksempel er da den gamle malingfabrikken i Damsgårdsveien ble systematisk bombet av stensiler, paste-ups og malerier over en periode på flere uker. Det viste seg å være den perfekte gatekunstutstillingen: Det nedlagte fabrikklokalet var åpent hele døgnet, det var gratis inngang, og det var umulig å ta med seg kunstverkene hjem om du ikke også tok med deg veggen de var malt på. 

Denne skepsisen til institusjonalisert kunst virker dypt nedfelt i det løse BSA-kollektivet, selv om de også innser at en utstilling som «Legal» må til for virkelig å feire og oppsummere hvor langt den bergenske gatekunsten har kommet.

Fremtiden er lys for den som vet å organisere seg.

"Legal" på USF

Det er ingen tvil om at "LEGAL" blir årets happening i Bergen. BSA har nettopp sluppet en ny pressemelding om festivalen som åpner på USF Verftet 30. november kl. 18:

'LEGAL' er utstillingen som for første gang gir et samlet bilde av bredden i bergensk gatekunst. Utstillingen viser den største og mest varierte samling av aktive gatekunstnere i Bergen til dags dato. Visningen er en anerkjennelse og en feiring av det bergenske gatekunstmiljøet.

Lokale kunstnere som deltar er : 

 • Yatzy
 • Argus 
 • Habitus 
 • Zen
 • Barnslig
 • Patl
 • johnxc 
 • Melis
 • RC
 • La Staa
 • INSURRECTIONize

Utstillingen åpner 30. november, 18:00 i Visningsrommet på USF.

Utstillingen vil også ha et mindre utvalg arbeider fra internasjonale gatekunstnere som har besøkt Bergen og arbeidet sammen med lokale kunstnere i regi av Bergen Street Art de siste årene.

Internasjonale gjester: 

Utstillingen har vært en anledning til for et kort øyeblikk å sammenfatte bredden i denne vakre, artige og provoserende kunstformen.

Bergen har de siste årene vært Norges gatekunsthovedstad. Nær halvparten av alle landets aktive gatekunstnere har base i Bergen, og brorparten av all gatekunst som for tiden lages i Norge finnes på veggene i Bergen.

Utøverne som viser verker på denne utstilling har ulik bakgrunn og livssituasjon, men møtes i interessen for kunst i det offentlige rom. Kunsten de lager er ikke «finkultur», men det er kunst uttrykk som på en unik måte fanger oppmerksomheten til «hverdagsmenneskene». Dette er kunst som lages på tross av krevende omstendigheter. Utstillingen viser en kunstform som i sitt opprinnelige element er et genuint og generøst bidrag til byen. Det er kunst som nytes av det brede lag av befolkningen, kunst som blogges, facebookes, instagrammes og deles på en dagligbasis.

Internasjonalt har de mest suksessrike gatekunstnerne i de senere årene gått fra å være del av en subkulturer, til å bli noen av verdens mest kjente og kjøpte kunstnere. Gatekunst kan på mange måter gjøre krav på å være et av vår tids mest transformative elementer på kunstscenen. Gatekunst er i ferd med å sette en ny agenda for hvor, hvordan og for hvem kunst skapes.

Som del av utstilingen vil publikum kunne ta med seg skissebøker på åpningen og få noen av kunstnerne til å lage en tegning til seg. Et begrenset opplag av en «utstillingskatalog» vil også være tilgjengelig for samme formål. På fredag ettermiddag (6. desember) vil dette bli fulgt opp av en tegnekveld, der kunstnerne vil lage små verk og gi vekk til besøkende. Tirsdag ettermiddag (3. desember) vil det bli et debattmøte om gatekunst.