Argus, John_xc og Walter snakker om ideene bak boken.

Teksten er en del av bakgrunnsmaterialet for boken Street Art Bergen, og kan fritt brukes av blogger, magasiner og aviser ved omtale av boken. Street Art Bergen er ute i september 2014 på Kontur forlag.

Stencil av Yatzy, en av bidragsyterne i boken. Fri bruk ved omtale av boken.

Walter: Hvorfor lager vi denne boken? Jeg har inntrykk av at folk hater gatekunst i gallerier; de hater det på blogger; kommer de ikke til å hate en bok om gatekunst også?

John: Hvorfor tror du folk hater gatekunstbøker? Gatekunst i gallerier blir kanskje sett ned på, men jeg tror ikke bøker som dette blir mislikt. Jeg var nettopp i en bokhandel på jakt etter arkitekturbøker, og gatekunstbøkene fylte en hel hylle i det som ellers var en liten kunstavdeling. Tenk at så mange støtter noe som er «kriminelt». Folk synes tydeligvis at gatekunst er relevant.

W: Det er sant, det finnes en mengde gatekunstbøker. Jeg har en hyllemeter selv.

Argus: Gatekunstbøker har fine bilder, de er fine å se på og fine å vise frem. Nei, jeg tror faktisk folk synes gatekunst er så interessant at folk ønsker å lese om det. Det er noe fascinerende ved et urbant fenomen som blåser i lover og regler og forsøk på offentlig planlegging. Sannsynligvis er opprøret og det mystiske ved kunstnerne med på å øke interessen, bare se på Banksy.

W: Og Dolk.

A: Og Dolk, i alle fall i Bergen.

W: Kanskje han er noe av grunnen til at folk er så interessert. Jeg har på følelsen at bergensere er spesielt åpne for gatekunst. Det bor flere gatekunstnere i Bergen enn i Oslo og Stavanger. Og det virker som om folk setter mer pris på gatekunst her, helt opp til kommunen som har lagd planer for å støtte gatekunsten. Kanskje det henger sammen med at vi har vår egen «superstjerne». Dolk er den første nordmannen som har gjort det stort som gatekunstner i utlandet.

A: På den annen side, kanskje folk bare begynner å sette pris på kvalitetene ved gatekunst? Den ødelegger jo ikke noe, tvert imot gir den byen noe verdifullt. Og jeg får bare sett kunsten som er i de gatene jeg tråkker hver dag. For å få sett resten av det som skjer i byen, må jeg lese bloggen din, Walter. Jeg antar at en bok kan vise hele bildet – The state of the art i Bergen.
Men dette er ikke bare for å vise frem bilder. Mye av min motivasjon for å lage boken er å gi utøverne en anledning til å forklare tankene bak det å lage gatekunst. Jeg har savnet en norsk bok om gatekunst skrevet fra utøvernes perspektiv.

W: Både kunstnerne og kunsten får en helt ny kontekst. Jeg har i alle fall fått et nytt syn på mye av gatekunsten jeg har sett.

J: Hva med deg, Walter, hvorfor ble du involvert i boken?

W: Jeg tror vi tre fikk ideen samtidig. Jeg har blogget om gatekunst siden 2009, og jeg hadde masse bilder jeg ville gjøre noe med, men ante ikke hva. Så da dere tok kontakt og fortalte meg om bokplanene deres klaffet det veldig godt, siden jeg hadde puslet med de samme tankene. Etter årene med fotografering følte jeg vel et behov for å oppsummere gatekunsten i Bergen de siste årene.

J: Siden du ikke lager gatekunst selv, men bare dokumenterer den, har du et litt annet ståsted enn oss, og et annet syn på kunstens verdi. Du bruker masse tid på å lete opp, dokumentere og blogge om gatekunst. Det krever mye energi...

W: Det er vel min rolle i dette prosjektet; jeg er publikum. Dere er kunstnerne, mens jeg er hvermannsen som vandrer rundt blant gatekunsten i bergensgatene og tenker «wow, dette er skikkelig bra, hvorfor er det ingen som dokumenterer dette?» 
Det begynte med Muskelpust, en morgen gikk jeg forbi to av de svære robotene deres ikke langt unna hverandre. Jeg tok bilder av dem og ville vise dem frem til andre, men jeg hadde ikke noe sted å gjøre av dem. Så det var sånn bloggingen startet. Jeg måtte ha et sted å vise frem disse utrolig kule tingene.

A: Gatekunst blir jo også malt over hele tiden. Den varer ikke så lenge, kanskje noen dager, kanskje et par år. Det gir god mening å dokumentere den, siden den kommer til å forsvinne uansett. Det er også en grunn til å lage en bok; å kunne se tilbake og si «Dette var gatekunst i Bergen fra 2009 og frem til i dag. Snart er den borte, men slik var det disse årene.»

J: Jepp, dette er en bok som ikke kunne blitt lagd om hundre år. Ikke engang om fem år.

A: Det er åpenbart mange som er interessert i gatekunst, så å sette sammen denne boken er jo en måte å gi noe tilbake på også. 

J: Det er i alle fall noe av det jeg ville med boken, at den skal være en generøs gest.

W: For meg er det den lille bibliotekaren inne i meg. Det gir en god følelse å ha bidratt til et ordnet «kart» over gatekunsten i Bergen i denne tidsperioden.

J: I tillegg har boken et potensiale til å åpne opp gatekunsten for mange flere. Folk er interessert i byene de bor i.