Om boken Street Art Bergen

Bergen var en av de første byene utenfor England Banksy besøkte for å male. Det var byen som fødte Dolk, som nå selger for millioner av kroner og deltar på kunstmesser verden over. På få år har Bergen blitt Norges gatekunsthovedstad, med en mengde lokale kunstnere som arbeider i ulike uttrykksformer.

Boken Street Art Bergen ble gitt ut på Kontur forlag 30. oktober 2014. Den er en definitiv oppsummering av gatekunstscenen i Bergen de siste fem årene, med kapitler om 22 kunstnere – hvorav 16 av dem skriver selv om det å lage gatekunst. 

Disse bidrar med tekster i boken:

*   Aram
*   Argus
*   Barnslig
*   Dolk
*   Habitus
*   Insurrectionize
*   John_xc
*   Joy
*   La Staa
*   Melis
*   Patl
*   Pingo
*   RC
*   Vest
*   Yatzy
*   Zen

Det har blitt gitt ut mange bøker om gatekunst de siste årene, men vi savnet en som gir de lokale kunstnerne en stemme. Alle som driver med gatekunst blir møtt med de samme spørsmålene: Det tar mye tid, det koster mye penger, det er ulovlig, og du tjener ikke noe på det – så hvorfor gjør du det? Når de selv tar ordet viser gatekunstnerne seg å være en overraskende mangfoldig gruppe, med ulike motivasjoner, arbeidsmetoder og perspektiver.

I tillegg: Forord av Henning Warloe. Essays av BT-journalist Erik Fossen, Argus og Walter Wehus.

Om redaktørene:

Argus: En av Bergens mest produktive gatekunstnere siden 2010. En stencilkunstner som er opptatt av det filosofiske og teoretiske rundt gatekunsten og det offentlige rommet. 

John_xc: Gatekunstner og initativtaker til sammenslutningen av gatekunstnere Bergen Street Art. Har siden 2011 vært aktiv med og anerkjent for sine dryppende portretter i bybildet.

Walter Wehus har blogget om gatekunst i Bergen siden han startet bloggen Mot Veggen i 2009. Tidligere journalist i Bergens Tidende, jobber nå på Universitetet i Bergen.

Boken Street Art Bergen ble sluppet 30. oktober 2014.